In de Culemborgse courant zegt Dick Aanen (2022) dat Vitens met de toenemende temperaturen verwacht dat het drinkwaterverbruik de komende dagen meer zal toenemen. En met een weersverwachting met temperaturen boven de dertig graden kan er zogenoemd piekverbruik ontstaan. Daarom vraagt Vitens haar klanten om wijs om te gaan met drinkwater. Vanuit Watereducatie recyclen we graag de tips van onze partner en drinkwaterbedrijf Vitens.

Adviezen

In de Culemborgse courant zegt Dick Aanen dat de adviezen die worden gegeven gaan over: Wijs sproeien: alleen als het echt nodig is, voor 7.00 en na 22.00 uur. Wijs douchen: zo kort mogelijk. Wijs zwemmen: hou het water in een opgezet zwembad schoon en gebruik het zolang mogelijk.

Piekverbruik

Thomsy Jongepier, woordvoerder Vitens: “Tijdens een periode met echt warme dagen verwachten wij dat klanten meer drinkwater gaan verbruiken. Op het moment dat klanten tegelijk op hetzelfde moment veel water gebruiken zien wij dit terug in het piekverbruik. Op bepaalde momenten van de dag wordt dan tegelijk veel meer water verbruikt dan op andere dagen. Daarom is het van belang om wijs om te gaan met drinkwater”

Reservoirs sneller leeg

Naast adviezen over bewust en zuinig drinkwater gebruik heel het jaar door geeft Vitens in deze periode echt gerichtere adviezen aan haar klanten passend bij dit warme weer, zegt Dick Aanen in de Culemborgse courant (2022). Normaal gebruikt een klant 120 liter water per persoon per dag, dit kan op warme dagen flink oplopen door bijvoorbeeld het vullen van zwembaden of het sproeien van de tuin. De reservoirs zijn groot en worden continue bijgevuld. Maar wanneer de vraag zo enorm toeneemt kan het gebeuren dat de vraag zo groot is dat de reservoirs sneller leeg gaan dan dat ze weer aangevuld worden.

Verdeling drinkwater

Dick Aanen zegt in de Culemborgse courant dat Vitens op warme dagen de vraag en de verdeling van het drinkwater naar haar klanten zeer nauwgezet volgt. Zo verdeelt Vitens het water slim over haar klanten. En in sommige gevallen verlaagt Vitens de druk al iets (nog altijd boven de wettelijke norm) zodat het water eerlijk verdeeld kan worden. Hierdoor komt er tijdelijk minder water uit de kraan. Maar daarbij vraagt Vitens haar klanten juist op de warme dagen om wijs om te gaan met drinkwater.

Welke waterbespaartips ga jij toepassen? Kijk voor inspiratie bij de ideeën gedeeld door Vitens.

Zuinig omgaan met kraanwater