Het is vandaag naast de Wereld Milieudag en ook de internationale dag tegen illegale visserij (5 juni). Deze dag is in het leven geroepen doordat illegale, niet gemelde en ongereglementeerde visserijactiviteiten zorgen voor het verlies van 11 tot 26 miljoen ton vis per jaar. Illegale visserij zorgt voor overbevissing wat het zeemilieu bedreigt. Daarnaast brengt het niet alleen het natuurlijke onderwaterleven in gevaar, maar ook het inkomen van vissers die wel op een legale manier vissen.

Wat houdt illegaal vissen in?

Illegaal vissen houdt in dat het vissen gebeurd op een illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde manier. Hier vallen verschillende praktijken onder, zoals het vissen op plekken waar het niet mag tot het vervalsen van im-en export papieren van vis. Dit gaat tegen de wet in en gebeurd in verschillende geografische zones: op zee, aan de kusten zelf, op binnenwater of op grote, internationale meren. Tot wel 31% van alle gevangen vis is illegaal, niet gerapporteerd of ongereguleerd, wat dit tot een groot probleem maakt.

Wat voor gevolgen heeft het illegaal vissen?

Het illegaal vissen is schadelijk voor mens, natuur en milieu. De visstand neemt momenteel af, terwijl het (illegaal) vissen toeneemt. Hierdoor kunnen sommige ecosystemen instorten. Niet alleen worden sommige vissoorten met uitsterven bedreigd, het heeft ook invloed op andere dieren zoals zeevogels, zeeschildpadden en zeezoogdieren die vast blijven zitten in de langelijnvisserij maar ongewild zijn. Tot slot kunnen illegale vismethodes onherstelbare schade toedienen aan met name de zeebodem.  

Wat kun je zelf doen?

Sinds 2010 is de IUU-verordening in Europa van kracht, om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en beëindigen. Maar wat kun jij zelf als individu bewust doen om het zeeleven te beschermen? Wij delen een aantal tips die je bespreekbaar kunt maken in de klas:

  • Kies voor verantwoord gevangen vis of eet vegetarisch.
  • Verminder het gebruik van plastic en zorg dat dit niet in het milieu terechtkomt.
  • Let op met welke zonnebrand je smeert. Smeer je ruim van tevoren in en zorg ervoor dat deze niet schadelijk is voor het leven in zee.
  • Wees een goede reiziger. Koop geen souvenirs die van zeedieren gemaakt zijn en ruim je afval op na een bezoek aan het strand.
  • Sluit je aan bij een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de zee. Help bijvoorbeeld bij acties om het strand op te ruimen.

Documentaire tip

Ken je de documentaire ‘Seaspiracy’ al? Deze documentaire gaat over de impact van de visserij op het milieu. Bekijk hem op Netflix!