Watereducatie - Hét platform voor water en onderwijs

  • Alle scholen verzamelen
  • Provincie: Heel Nederland
  • Basisonderwijs: Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Alle scholen verzamelen

Op dinsdag 7 november 2023 organiseren we Alle Scholen Verzamelen: Pluis Het Uit! Deze dag doen honderden basisscholen door heel Nederland mee aan wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar gaan we samen met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoek doen naar microplastic in onze kleding. Je kleding bestaat namelijk steeds vaker uit plastic. En tijdens het wassen kunnen hele kleine stukjes plastic van onze kleding losraken om uiteindelijk in het water terecht komen.

Wat moeten de deelnemers exact doen?

Op deze dag kan iedere leerling zijn of haar eigen kleding uitpluizen. Alle scholen kunnen hun resultaten doorsturen, waarna de onderzoekers met alle gegevens aan de slag gaan. De onderzoekers zelf zullen op de dag van ASV ook uitleg geven aan alle klassen die meedoen, waarin zij iets meer vertellen over microplastics en het onderzoek!

Waarom is dit belangrijk?

We horen steeds vaker over microplastics in het nieuws. Overal ter wereld vinden wetenschappers superkleine stukjes plastic op plekken waar ze niet horen: in afgelegen berggebieden, in het ijs op Antarctica, in vissen en andere dieren die door mensen gegeten worden, en zelfs in het menselijk lichaam! We weten dus dat er op steeds meer plekken microplastics aangetroffen worden. Maar juist omdat microplastics nog een ‘nieuw’ onderwerp is, is er nog heel veel wat we niet weten. Wat we al wel weten, is dat 35% van alle microplastics die in het milieu terechtkomen, te wijten zijn aan het wassen van synthetische kleding. Een enkele wasbeurt met polyesterkleding kan wel 700.000 microplastic vezels afgeven, die vervolgens in het water en ook de voedselketen kunnen belanden.

Hoe kunnen mensen zich inschrijven?

Schrijf je in

Meer informatie