Van 30 maart tot 5 april is het de Nationale Museumweek! Tijdens deze week kan je met een (geleende) museumkaart gratis naar binnen bij honderden musea. Dit is een uitgelezen kans om met watereducatie aan de slag te gaan! Watereducatie.nl heeft een overzicht gemaakt van interessante musea exposities en evenementen op het gebied van water om te bezoeken. Als activiteit met je klas, maar bijvoorbeeld ook om zelf als docent of waterprofessional om inspiratie op te doen over hoe watereducatie eruit kan zien.

  1. Het Watersnoodmuseum

Naast de normale collectie biedt het Watersnoodmuseum op 5 april een extra activiteit! Kunstenaars Maartje Korstanje en Suzette Bousema presenteren hun kunstwerken. Tijdens het programma zal Oosterscheldekenner en bioloog Peter van Bragt de bezoekers meenemen in de wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde en vertelt Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee over hun lessen uit samenwerkingen tussen kunst en wetenschap.

  1. Maritiem Museum

Bij het Maritiem Museum is het op 1 april feest! Dit jaar valt de opening van de museumhaven op tweede paasdag. De dagen hierna is de haven natuurlijk ook te bezoeken. Het Maritiem Museum heeft de oudste en grootste museumhaven van Nederland, op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Hier zijn hun historische schepen afgemeerd en bijzondere gastschepen. In de werkplaatsen kom je achter het geheim van maritieme ambachten en scheepsbouw.

  1. Nederlands Watermuseum

Ook het Nederlands Watermuseum organiseert extra activiteiten tijdens de paasdagen! Het Nederlands Watermuseum wil kinderen bewust maken van het belang van water in hun eigen leven, in Nederland en in de wereld. Dit proberen ze op een actieve manier te doen, met bijpassende activiteiten voor verschillende leeftijdscategorie├źn. In het Waterlab kunnen kinderen bijvoorbeeld proefjes uitvoeren. Tijdens de Paasdagen biedt het museum een nieuwe activiteit met eieren aan in het Waterlab.

  1. Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum opent op 5 april haar deuren voor een speciale avondopenstelling ter ere van Museumweek 2024. Tussen 18:30 en 22:00 uur kunnen bezoekers genieten van een unieke kunstervaring, waarbij verschillende kunstenaars hun talenten tentoonstellen. Deze bijzondere avond biedt een gevarieerd programma met onder andere spoken word performances, een lezing over vleermuizen, live muziek en een avondrondleiding.